September 8th 2020

Slik blir Fushion Oslo

Foto: Ignat Wiig

– En annerledes festival, i et annerledes år.

Opprinnelig publisert i Melk&Honning.

Koronakrisen har satt sitt preg på det aller mest som er skjedd i 2020. Store og små arrangementer er blitt avlyst og utsatt. Blant annet den nye norske mote- og kunstfestivalen Fushion Oslo som, bare dager før den skulle gå av stabelen i mars i år, ble utsatt på ubestemt tid.

Nå er den tilbake, riktignok med noen endringer i programmet som, når det nå slippes, blant annet omfatter en døgnåpen design- og kunst-sti.

Vil gjøre visuell kultur mer tilgjengelig

Utstillingen er åpen for alle, og strekker seg fra Stasjonsallmenningen i Oslobukta og ut til Sukkerbiten. Årets tema er From Thought to Action. Med det ønsker arrangørene å «oppfordre til refleksjon og aksjon ved å belyse samtaler som rører seg i samtiden gjennom uttrykksformene design, kunst og kultur». Med andre ord er det altså ikke et rent moteevent slik Oslo Runway er. Bak arrangementet står bedriftsnettverket Fushion, visningsplattformen Oslo Runway, kunstplattformen Collective og samarbeidspartner Oslobukta.

– Den visuelle kulturen blir ofte sett på som noe eksklusivt og lukket. Derfor ønsker initiativtakerne å tenke nytt rundt de tradisjonelle visningsplattformene gjennom en fusjon av design, kunst og kultur som trekkes ut på gateplan. Dette er med til å gjøre den visuelle kulturen tilgjengelig for alle, sier leder for Fushion Oslo Elin Carlsen.

Fushion-leder Elin Carlsen

Det er ingen visninger eller presentasjoner på programmet denne gangen. Men en «korona-vennlig» døgnåpen design- og kunst-sti som er åpen for alle.

– Vi har valgt å lage en annerledes festival, i et annerledes år.

Bærekraft i fokus

Flere av designerne og kunstnerne som er med på festivalen har bærekraft i fokus.

– På programmet stå blant annet designerne Tonje Plur og Elisabeth Stray Pedersen som utforsker nye mulighet for lokale sirkulære kretsløp, og illustratør Maria Maaneskoild som setter fokus på hvordan du ser ut på utsiden, får deg til å føle deg på innsiden – og hvordan du føler deg på innsiden, får deg til å se ut på utsiden, forteller Carlsen, som sier de gleder seg til å presentere festivalen for publikum.

Andre navn på Fushion-programmet er arkitekt og kunstner Mikkel Wennesland som setter opp en installasjon over fontenen på Stasjonsallmenningen, designer og illustratør Maja Stabel som jobber med zero waste-klesdesign, fotografene Lisa Westgaard og Dusan Reljin, designer Veja Kocarik som studerer lokale påkledningsfenomener og oversetter dem til en moderne og transkulturell setting, designer Martin Evensen og kunstner Sofia Quan.

På programmet står også en serie Fushion Talks moderert av kunst- og motekulturhistoriker og spaltist i Morgenbladet Ragnhild Brochmann og en samtale med designerne Tonje Plur og Elisabeth Stray Pedersen, stylist Sunniva Hartgen, innkjøpsleder i Fretex Hilde Kjønstad og butikkinnehaver i JF Curated Marte Djupesland om verdien av et plagg i råvareperspektiv moderert av Melk & Honning-redaktør Ida Elise Eide Einarsdóttir.

Se talks-programmet her

Se utstillingsprogrammet her

Check out the latest news from Fushion Oslo

March 19th 2020

Interview — At the Intersection of Style and Function

March 11th 2020

News — Public Health is Our Priority - Fushion Oslo is Postponed

March 9th 2020

Interview — Futuristic, but make it natural